Jak rozplanować kuchnię?

Jak rozplanować kuchnię?

Kuchnia to po łazience najtrudniejsze pomieszczenie do rozplanowania w mieszkaniu. W internecie jest mnóstwo inspiracji, ale niekoniecznie da się przenieść to do Twojego mieszkania. Często mamy z nią problemy.

 


Z wyspą czy bez wyspy? Gdzie ustawić lodówkę, gdzie zlew a gdzie piekarnik? Jeszcze zostaje zmywarka, płyta grzewcza i przydałby się kawałek blatu roboczego?

W kuchni tak jak w łazience musi znajdować się dużo różnych przyłączy, które trzeba wcześniej rozplanować. Ale jak to zrobić żeby było funkcjonalnie, wygodnie i estetycznie?

Zasady ergonomii

Przy projektowaniu pomieszczeń w pierwszej kolejności stawiamy na ergonomię. Powinniśmy dostosować kuchnię do własnych potrzeb, własnego wzrostu i własnych upodobań. W ergonomii dążymy przede wszystkim do tego aby zwiększyć efektywność pracy.

W projektowaniu wnętrz, a w tym przypadku kuchni chodzi o to aby jak najwygodniej i jak najszybciej móc przygotować posiłki. Pomaga nam w tym pewna zasada trójkąta roboczego.

Polega to na tym, że kuchnię dzieli na strefy:

  • strefa przechowywania żywności (lodówka, szafki)
     

  • strefa czyszczenia (zlew)

  • strefa przygotowania posiłków (płyta grzewcza/kuchenka)

Te trzy strefy to wierzchołki naszego trójkąta. A jego boki to ścieżki jakie musimy przebyć. Pomiędzy nimi najlepiej strefę przechowywania z blatem roboczym.

Układy zabudowy w kuchni

  • układ liniowy

  • układ L

  • układ U

  • układ dwurzędowy

  • układ w kształcie litery G

  • układ z wyspą

Co jeszcze warto przemyśleć planując zabudowę kuchenną?

Ustawienie szafek i szuflad również jest bardzo ważne i dobrze jest przemyśleć co będziemy trzymać w danej szafce przed spotkaniem ze stolarzem. Nie wiem czy kojarzysz film McImperium, o marce której nikomu nie trzeba przedstawiać , czyli Mcdonald. W filmie przedstawiony został proces planowania kuchni.

Bracia McDonalds rozrysowali swoją kuchnię kredą na boisku w formie rzutu, po czym pracownicy ustawiali się na swoich stanowiskach i udawali, że pracują. W ten sposób sprawdzali czy to jest najszybszy sposób, czy nie ma jakichś kolizji pomiędzy pracownikami i czy jest to funkcjonalne i wygodne.

Kilka porad jak rozmieścić sprzęty w kuchni:

  • Lodówkę najrozsądniej umieścić przy wejściu do kuchni. W ten sposób szybko wypakujesz zakupy.

  • Zmywarkę najlepiej umieścić przy zlewozmywaku. Gdy będziesz opłukiwać naczynia wygodniej będzie mieć zmywarkę blisko.

  • Kosz pod zlewem to od wielu lat dobre rozwiązanie, nie bez przyczyny. Najczęściej przy myciu warzyw i owoców wyrzucamy te nie nadające sie do spożycia.

  • Niedaleko od zmywarki wygodnie będzie umieścić szuflady na sztućce czy szafkę na kubki. Sprawniej pójdzie Ci opróżnianie zmywarki.

  • Przy płycie grzewczej pomyśl nad tym gdzie zaplanujesz miejsce na przyprawy, dobrze jest mieć je pod ręką.

  • Od kilku lat coraz rzadziej widzi się, że ktoś umieszcza kuchenkę pod płytą grzewczą, bo jest to niewygodne jeśli trzeba się schylać by wyjąć jakieś cięzkie gorące naczynie. Choć z zasad trójkąta roboczego dobrze by było umieścić ją w pobliżu płyty, to jeśli nie masz na to miejsca umieść ją przy lodówce. Stworzysz w ten sposób estetyczne ułożenie i może to okaże się dla ciebie wygodniejsze.

Podsumowanie

W ogólnym rozrachunku to są podstawowe zasady jak projektować kuchnię. Jednakże dopasuj je do siebie i do swojego pomieszczenia rozsądnie.

To Twoja kuchnia i to Ty powinieneś czuć się w niej dobrze nawet jeśli jest to sprzeczne z zasadami ergonomii, ponieważ są to zasady ogólne sprawdzające sie w większości przypadków, ale nie we wszystkich. Warto jest też skorzystać z pomocy architekta wnętrz czy to w formie powierzenia mu projektu czy też konsultacji, które często mogą rozjaśnić niektóre dręczące Cię kwestie.

Kontakt

Dopytaj o szczegóły


666 611 928

Używamy Cookies