Kuchnia to po łazience najtrudniejsze pomieszczenie do rozplanowania w mieszkaniu. W internecie jest mnóstwo inspiracji, ale niekoniecznie da się przenieść to do Twojego mieszkania. Często mamy z nią problemy.
Z wyspą czy bez wyspy? Gdzie ustawić lodówkę, gdzie zlew a gdzie piekarnik? Jeszcze zostaje zmywarka, płyta grzewcza i przydałby się kawałek blatu roboczego?
W kuchni tak jak w łazience musi znajdować się dużo różnych przyłączy, które trzeba wcześniej rozplanować. Ale jak to zrobić żeby było funkcjonalnie, wygodnie i estetycznie?
Przy projektowaniu pomieszczeń w pierwszej kolejności stawiamy na ergonomię. Powinniśmy dostosować kuchnię do własnych potrzeb, własnego wzrostu i własnych upodobań. W ergonomii dążymy przede wszystkim do tego aby zwiększyć efektywność pracy.
W projektowaniu wnętrz, a w tym przypadku kuchni chodzi o to aby jak najwygodniej i jak najszybciej móc przygotować posiłki. Pomaga nam w tym pewna zasada trójkąta roboczego.
Te trzy strefy to wierzchołki naszego trójkąta. A jego boki to ścieżki jakie musimy przebyć. Pomiędzy nimi najlepiej strefę przechowywania z blatem roboczym.
układ liniowy
układ L
układ U
układ dwurzędowy
układ w kształcie litery G
układ z wyspą
Ustawienie szafek i szuflad również jest bardzo ważne i dobrze jest przemyśleć co będziemy trzymać w danej szafce przed spotkaniem ze stolarzem. Nie wiem czy kojarzysz film McImperium, o marce której nikomu nie trzeba przedstawiać , czyli Mcdonald. W filmie przedstawiony został proces planowania kuchni.
Bracia McDonalds rozrysowali swoją kuchnię kredą na boisku w formie rzutu, po czym pracownicy ustawiali się na swoich stanowiskach i udawali, że pracują. W ten sposób sprawdzali czy to jest najszybszy sposób, czy nie ma jakichś kolizji pomiędzy pracownikami i czy jest to funkcjonalne i wygodne.
Lodówkę najrozsądniej umieścić przy wejściu do kuchni. W ten sposób szybko wypakujesz zakupy.
Zmywarkę najlepiej umieścić przy zlewozmywaku. Gdy będziesz opłukiwać naczynia wygodniej będzie mieć zmywarkę blisko.
Kosz pod zlewem to od wielu lat dobre rozwiązanie, nie bez przyczyny. Najczęściej przy myciu warzyw i owoców wyrzucamy te nie nadające sie do spożycia.
Niedaleko od zmywarki wygodnie będzie umieścić szuflady na sztućce czy szafkę na kubki. Sprawniej pójdzie Ci opróżnianie zmywarki.
Przy płycie grzewczej pomyśl nad tym gdzie zaplanujesz miejsce na przyprawy, dobrze jest mieć je pod ręką.
Od kilku lat coraz rzadziej widzi się, że ktoś umieszcza kuchenkę pod płytą grzewczą, bo jest to niewygodne jeśli trzeba się schylać by wyjąć jakieś cięzkie gorące naczynie. Choć z zasad trójkąta roboczego dobrze by było umieścić ją w pobliżu płyty, to jeśli nie masz na to miejsca umieść ją przy lodówce. Stworzysz w ten sposób estetyczne ułożenie i może to okaże się dla ciebie wygodniejsze.
W ogólnym rozrachunku to są podstawowe zasady jak projektować kuchnię. Jednakże dopasuj je do siebie i do swojego pomieszczenia rozsądnie.
To Twoja kuchnia i to Ty powinieneś czuć się w niej dobrze nawet jeśli jest to sprzeczne z zasadami ergonomii, ponieważ są to zasady ogólne sprawdzające sie w większości przypadków, ale nie we wszystkich. Warto jest też skorzystać z pomocy architekta wnętrz czy to w formie powierzenia mu projektu czy też konsultacji, które często mogą rozjaśnić niektóre dręczące Cię kwestie.
Copyrights © 2022 by MaxSpace Powered by Heuristic